Słonecznik (Helianthus L.) – rodzaj roślin z rodziny astrowatych. Obejmuje ok. 70 gatunków pochodzących z kontynentu amerykańskiego.
Tubylcze plemiona Indian od wieków czciły kwiaty słonecznika, które w ich
mniemaniu symbolizowały boga słońca. Do Europy sprowadzony został w XVI
w. Początkowo uprawiano go jako roślinę ozdobną, chociaż jego uprawa
miała wielu przeciwników, bo głównie kojarzyła się z pogańską religią.
Wkrótce jednak słonecznik stał się bardzo popularny, a olej, który w
początkach XVIII w. zaczęto wytłaczać z jego nasion, okazał się jednym z
najlepszych. Wyłuskane ziarna stały się przysmakiem również człowieka,
nie tylko ptaków.
Kwiaty słonecznika zawierają: olejek eteryczny, cholinę, betainę oraz barwniki karotenowe i flawonowe.
Nasiona z odmian jadalnych zawierają: duże ilości tłuszczu (około 45%),
białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, kwas foliowy, magnez, żelazo,
wapń, potas, cynk, witaminy E, A, D.
Kwiaty słonecznika mają zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym.
Produkuje się z nich preparaty przeciwgorączkowe i przeciwmalaryczne.
Tak samo skuteczna jak chemiczne leki jest nalewka z kwiatów
słonecznika.
Nasiona słonecznika nagminnie dodają do swych wyrobów piekarze i
cukiernicy. Można też kupić wyłuskane ziarna, ale lepiej wyłuskiwać je
samodzielnie bezpośrednio przed zjedzeniem, nie tracąc "po drodze"
cennych witamin i substancji odżywczych, których słonecznik zawiera bez
liku. Na przykład, wapń zawarty w pestkach słonecznika wzmacnia kości i
zęby, chroni serce, łagodzi objawy alergii. Magnez uspokaja, poprawia
koncentrację, niweluje poziom stresu i obniża ciśnienie krwi. Witamina A
poprawia koloryt skóry oraz sprawia, że lepiej widzimy o zmroku.
Słonecznik, to również bogate źródło łatwo przyswajalnego żelaza, które
bierze udział w rozprowadzaniu tlenu do wszystkich komórek.
Mamy nadzieję, że wam się podoba!
BESOSKI
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz